Hola! Sitter på en bar i A Gudinja och väntar på buss som ska föra oss till Ourense, en stad med ca 100 000 invånare. A Gudinja skrivs inte såhär utan med ett vågtecken ovanför n-bokstaven och som uttalas som nj. Vi har en planerad mellandag för att sista gången på denna vandring flytta oss med hjälp av något fordon. Här uppe på bergen går inte bussar och tåg så ofta, tåget mot Ourense stannar två gånger om dagen, kl. 3.44 och 16.07. Det kunde vi själv läsa på tågstationen, däremot några busstider fanns inte på busstationen, inte ens om det finns någon busstrafik överhuvudtaget. Bestämde att gå till närmaste hostel med en ide att där finns någon som kan ge oss information eller i alla fall vet vem vet. Det var rätt ställe, de kan busstiderna för att de säljer biljetterna! Vi får hänga på deras bar vilket blir rätt bra för oss iom här finns wi-fi :)
Här kommer lite om det som hänt sedan sist, i tur och ordning.
20/4 Requejo
En trevlig och kort vandring som gick längs Rio Castro och över blommande ängar. Sedan började stigningen och lite högre upp mötte vi både barrskog samt flera "svenska" växt- och fågelarter. Caminon gick också genom en kohage med någon långhornig ras. Som tur var flydde korna undan, vi behövde inte fundera om vi vågar gå genom flocken. Var ensamma hela dagen, mötte inga andra på caminon. Checkade in på härbärget där det var gott om platser. Några andra gäster kom inte under kvällen och vi trodde väl att alla andra hade valt att bo på Casa Rural som hade marknadsfört sig effektivt vid caminon.
På kvällen gick vi ut och letade efter var vi skulle kunna äta. Frågade av lokalbefolkningen och fick tips om vartåt vi skulle gå. Såg ingen restaurang men det var massor av parkerade bilar så där någonstans borde det vara! Frågade en gång till en tjej som tog oss in i en byggnad som vi trodde var en byggarbetsplats. Ni ska få se en bild på huset. Överhuvudtaget är det svårt att hitta då skyltningen inte är så tydlig som hemma. Många gånger har vi trott att en bar är stängd men icke, det är öppet ändå.
Det syns väl tydligt att restaurangen ligger i huset med byggnadsställningen? ;)
En bild inifrån samma restaurang. Svårt att undvika att fota gästerna som var många i två stora matsalar. Bordet i fonden är efter att gäster lämnat, med mer än hälften av vinet kvar i flaskan! Det händer i Sverige hur ofta? Aldrig någonsin vill jag påstå! (U)
Inne på restaurangen fick vi förklaringen till alla bilar på parkeringen. Det var lokalbefolkningens söndagsutflyktsmål! Maten var god, ja bland det godaste vi har ätit på denna resa. Smakar det så kostar det, det var bland det dyraste också men det var roligt att hitta ett ställe där spanjorerna själva äter.
Natten var kall, men vi sov gott. Härbärgesvärdinnan gjorde ett extra besök på kvällen och tog fram extra filtar om vi skulle frysa.
U: Jag vill här bara inflika att i Requejo var vi bara 5 km från gränsen till Portugal.
21/4 Lubian
Detta var första riktiga bergsetappen. Dagen började med stigning upp till Alto del Padornelo som är ca 1 350 möh. (Hemma bor vi 14 möh.) Tyvärr var caminon omdirigerad på grund av det stora järnvägsbygget och det mesta av stigningen gick på asfalt. Jag S säckade ihop en gång och fick ta det lugnt. Förmodligen var det kombination av värme och pollen - björkarna blommade rikligt på södersluttningen.
En av många blommande björkar.
U: Måste bara komplettera: från Requejo gick leden uppåt, i 2 1/2 timme! Men vi fixade det. Under denna etapp gick vi över en viadukt minst 100 m över botten och genom en biltunnel men det gick bra, fick bara ett möte, en Volvo!
Och ingången till tunneln, efter den var vi som högst uppe på toppen av leden.
Efter toppen började nedstigningen genom några mindre bergsbyar. Husen är byggda av den lokala gråa stenen, några fina, andra förfallna. Pittoreskt tyckte vi men vad lever de av?
Härbärget delade vi med ett (nytt) tyskt par som hade gått bara neråt den dan. De hade förklaringen var alla andra vandrare var. De flesta tar buss, tåg eller taxi från sista byn före bergen till första byn efter. Vi var alltså ett undantag och därför nästan ensamma på caminon :) Detta visste vi inget om då vi bodde på hostel natten innan första stigningen och träffade inte några andra peregrinos.
Handlade råvaror i byns lilla butik och lagade maten själv då det fanns kokmöjlighet. Gott blev det och nyttigt. Ska berätta separat mer om mat. Trötta efter berget och somnade tidigt.
U: Apropå hus så har vi väl sett kanske hundratusen eller fler, mest i städerna förstås. Av dessa har två (2) varit byggda i trä, resten i sten, fast vi har också sett två stycken korsvirkeshus, de var nybyggda.
22/4 A Gudinja
Enligt guideboken en lättare sträcka än dagen innan. I verkligheten den tuffaste sträckan på caminon än så länge. Den började med en nedstigning från Lubian och det längs betongvägar. Man fick gå varligt för att inte belasta knäna för mycket. Återigen sååå pittoreskt. Nere i dalen gick vi under motorvägen som just då gick på en bro högt ovanför våra huvuden. Då var vi nere på ca 970 möh. Det var frost i gräset och mindre vattendrag hade ishinna.
Det är gott om vattenvägar i Galicien, detta var en av de torrare vi passerade.
En ny stigning ledde till Alto de A Canda 1 280 möh. Här växte inga björkar så det gick bättre :), långtradare på motorvägen nedanför oss såg ut som små leksaksbilar.
Uppe på toppen passerade vi regiongränsen och kom till Galicien. Nedstigning dels på naturstigar, dels på asfalt men också mycket på betong i nya småbyar.
I de sista byarna i Kastilien undrade vi hur folk försörjde sig själv. I Galicien bara någon ynka mil senare behövde vi inte fråga. Här har man boskap! Det luktar koskit eller getskit eller i alla fall fårskit överallt. Det fanns koskit även på huvudgatan i varje liten by vi passerade. Man fick kryssa mellan blafforna och jag lät bli att använda stavarna tills vi hade kommit utanför byn. Dessutom hade det börjat regna så det var mycket i flytande form också på gatorna. Men pittoreskt var ordet fortfarande.
Stannade i en av byarna vid lunchtid för att få kaffe/ te på maten ( vi hade egna bocadillos med oss). I guideboken hade vi läst att i Galicien talas galego, ett språk som liknar mer portugisiska än spanska. I baren fick vi direkt bevis på detta, fattade nada av det de pratade sinsemellan. Vi blev nog dagens diskussionsämne när vi tog på oss väskan/magväskan, ryggsäckarna med regnskydd på, regnponchos, mössor och vantar innan vi kunde avsluta utrustningen med stavar. Gubben bredvid följde efter till gatan för att se hur allt funkade in action.
Nu har ni fått beskrivning om hur det var uppe på bergen. Det finns ett ord, KALLT. Även när regnet var över och solen kom fram var det kallt. På härbärget var det kallt fast elementen funkade så natten var helt ok. Byn A Gudinja är lite mer framåt och är lite större med 1 500 invånare. Byn verkar vara ett centrum för järnvägsbygget och enorma mängder lastbilar och långtradare som transporterade grus, jord, sten etc körde fram och tillbaka längs huvudgatan. Byn blev dock inte trevligare för det, den var bara helt enkelt för blåsig och för kall.
U: Några km före orten A Gudinja ligger en särdeles smutsig och stinkande by som heter O Canjizo som vi passerade rakt igenom, men inte obemärkt. Plötsligt ser vi en ljushårig hund, någon slags spaniel kanske, men en av de smutsigaste vi någonsin sett och söt var den inte heller. Man kan inte riktigt veta vad lösspringande hundar på spanska landsbygden kan hitta på så vi brukar vara observanta och försiktiga. Denna "skönhet" sa inte ett vov utan kollade bara in oss och började springa före oss genom byn. När den valde annan väg än vi sedan gick dröjde det inte länge förrän den kom springande förbi oss. Detta fortsatte sedan utanför byn och vi tänkte att den vänder väl, men inte då. Vi försökte på alla sätt få den att vända hem, men den förstod nog inte svenska. Efter ett par km genom dyig väg kom vi fram till en ganska stor bilväg, nu skulle väl vovven vända. No. Han hade helt klart "adopterat" oss. Det kom mötande bilar och jag fick med stavarnas hjälp göra dem uppmärksamma på hunden, som de naturligtvis trodde var vår. Vägen gick snart över motorvägen och hunden följde med, jag var orolig att den skulle hoppa över räcket, då hade det roliga varit slut, det var 20 m ner till vägbanan, men hunden fortsatte. När vi var en halv km från A Gudinja, byn vi skulle till, stannade äntligen hunden och satte sig ner. Vi vågade inte vända oss och se efter honom med risk för att han skulle uppleva det som en signal att komma. Vi såg aldrig hunden mer. Hoppas att han hittade hem den långa farliga vägen. Ett tyskt par som gått samma väg före oss hade passerat hunden utan att den brydde sig om dem. Varför oss kan man undra? Man kan uppleva mycket på caminon.
24/4 Ourense
Sitter igen i en bar (!) och avslutar texten till bloggen. Under eftermiddagen har vi förflyttat oss och checkat in på ett hostel mitt i centrum i Ourense. Den första känslan på busstationen var att vi har kommit tillbaka till sommaren. Första klädeslager åkte av direkt och väl på hostellet bytte vi om till shorts respektive sommarklänning :)) innan vi gav oss ut för att utforska denna stad. Den är byggd vid en flod vars namn vi har inte lyckats utröna. Hittade en modern bro som var lite hisnande för oss två som båda är höjdrädda.
Den hisnande bron i Ourense. Observera trappan uppför bågen!
Kände oss mycket tryggare på den gamla bron som är från medeltiden. Skippade att leta upp katedralen, att köpa mat och vatten var viktigare. Dessutom hade vi bråttom för att hinna med alla måsten (tvätt och sånt) innan matchen mellan Real Madrid och Bayern München skulle börja. Det är därför vi sitter i hostellets bar tillsammans med 200 spanjorer som fyller inte bara lokalen utan luftrummet oavsett vad som händer på planen. De tittar inte på fotboll, de lever med fotboll!
Förresten, när vi väntade på buss träffade vi två andra vandrare som tillhörde gruppen i Montamarta som jag nämnde att vi "inte hade något gemensamt med". Redan då sa min intuition att där var två, en tysk kille och en mexikanska som verkade passa ihop och jag gissade att de skulle gå tillsammans. Låter bli osagt men det skulle inte vara den första kärleksrelationen som har fötts på caminon. Nu var de i alla fall på gemensamma äventyr.
Alltså allt gott när slutet är gott (av denna dag).
Om maten
I böcker om Camino Francaise ges en romantiserande bild om de goda måltiderna på kvällarna. Nu ska jag berätta sanningen (min sanning) om maten längs Via de la Plata.
- En gång (1) har vi serverats en sk pilgrimsmenu. Lyckligtvis hände detta på påskdagen så vi fick en middag passande för dagen. Allt var hemlagat och gott, från primero plato till postre. Till det delade vi en flaska vin som ingick.
- De flesta restauranger och barer har något som heter Menu del Dia, alltså en trerätters men den är samma nästan överallt. Jag som inte äter kött är innerligt trött på friterade calamares. Börjar bli trött även på tortilla. Bocadillos har vi en restriktiv hållning mot, det är ju sååå mycket vitt bröd till all mat.
- Två - tre gånger har jag ätit en riktigt god fiskrätt!
- Vi börjar vara där att vi lagar all mat själv när det finns möjlighet till det. De flesta peregrinos verkar göra likadant som vi. Anledningen till detta är att utbudet på restauranger har ännu inte utvecklats tillräckligt, det finns för litet underlag av peregrinos än så länge på denna pilgrimsled, Via de la Plata. Dessutom håller spanjorerna stenhårt vid sina traditionella tider, köket öppnar kl 20 för middag. Vi som kommer fram någon gång på eftermiddagen är hungriga redan då och kan inte vänta så länge.
Ja det var allt från mig denna gång. Som vanligt kommer U att komplettera och kommentera. Nästa gång vi hör av oss är vi förhoppningsvis framme i Santiago. Hasta pronto! Kram!
U: Vill bara komplettera med ett foto på ett gammalt ånglok som står uppställt utanför järnvägsstationen i Ourense.
U: En liten rättelse. Jag hälsade tidigare med Dos pelegrinos, men det korrekta spanska uttrycket är Dos peregrinos. I början av vår vandring träffade vi två fransmän och de sa pelegrinos och det tyckte jag lät kul så jag använde det då, men rätt ska vara rätt!
Dos peregrinos
English summary
Now we have done mountains. It was some tuff and beautiful stages and it was cold, especielly after all warm days earlier. Today we have taken bus to Ourense and tomorrow will we start the finishing part of our camino. In Ourense we are back to summer, probably much because we now are down at altitude between 200 and 300 m, wich is around 700 m lower than in the mountains. And we love it!